• Nederlands
  • Engels

Hartfalen

Bij patiënten met chronisch hartfalen is de pompkracht van het hart verminderd door bijvoorbeeld een hartinfarct, langdurige hoge bloeddruk of slecht functionerende hartkleppen. Hierdoor is het hart minder goed in staat het bloed rond te pompen naar organen en spieren. Patiënten kunnen daardoor onder andere last hebben van kortademigheid, dikke benen, enkels of buik (door vocht vasthouden) en (acute) gewichtstoename.

Patiënten met chronisch hartfalen moeten extra alert zijn op veranderingen in hun lichamelijke conditie om ervoor te zorgen dat ze op tijd een arts of hartfalenverpleegkundige bezoeken. Uw cardioloog zal u het HC@Home programma aanbieden wanneer deze meent dat u baat heeft of kunt hebben bij het zelf actief in de thuisomgeving controleren van uw gezondheidssituatie.


Meten van gewicht en bloeddruk

Door dagelijks actief op signalen (m.n. gewichtstoename) te letten kunnen klachten tijdig worden behandeld en ziekenhuisopname hierdoor mogelijk worden voorkomen. Met HC@Home kunt u thuis (dagelijks) uw gewicht en bloeddruk meten.

Een smartphone met de speciale HC@Home applicatie communiceert met de weegschaal en/of de bloeddrukmeter en stuurt de metingen door. U hoeft zelf geen gegevens in te typen, dit gebeurt automatisch. Op de smartphone geeft u aan welke meting u wilt doen en volgt u de instructies. De meetresultaten worden na de meting via de smartphone direct verzonden naar de beveiligde website.

Zelf kunt u de metingen terugzien in het logboek op de smartphone en op uw persoonlijke pagina op de website. Uw cardioloog en hartfalenverpleegkundige kunnen de resultaten raadplegen via de site. Ze kunnen u direct vanaf de site een bericht sturen of contact met u opnemen wanneer dat nodig is.

Wilt u meer lezen over hartfalen?

Meer informatie vindt u op:

heartfailurematters.org

hartwijzer.nl

hartenvaatgroep.nl